Cura 4.0 Beta

Discussion of Ultimaker's open-source Cura software
Post Reply
GrueMaster
Reactions:
Posts: 394
Joined: March 15th, 2017, 8:46 pm
Location: Oregon
3D Printer(s): Hictop 3DP-17, Hictop CR-10S

Cura 4.0 Beta

Post by GrueMaster » January 3rd, 2019, 9:46 am

Cura 4.0 beta is out. Not sure what the new features are yet.

User avatar
LePaul
Reactions:
Posts: 3304
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker 2+, FT-5, CR-10, CR-10S, Tevo Tornado
Contact:

Re: Cura 4.0 Beta

Post by LePaul » January 3rd, 2019, 9:00 pm


User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 636
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Cura 4.0 Beta

Post by Roberts_Clif » January 8th, 2019, 9:43 am

Installed Cura 4.0.0

When you Click on the marketplace you only have one plugin available for install at present.

Image12.jpg

So I tried to manually install, the plugin does show up in marketplace though does not operate.
The only option available is uninstall. As both printers are in another room, my only connection to them is OctoPrint.

Ultimaker Community is aware of the problems and expect Cura 4.0 beta 2 to have a fix

There are some plugins that work here
Electronics Technician / Computer Programmer

User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 636
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Cura 4.0 Beta

Post by Roberts_Clif » January 8th, 2019, 11:47 am

Looking deeper found OctoPrint plugin 4.0 this works for now.

downloaded unzipped, renamed from "OctoPrintPlugin-4.0" to "OctoPrintPlugin" copied and pasted to the plugin folder in Octoprint 4.0

Connected two instances of Cura 4.0.0 one to each 3D Printer and the connection is sound.

After I tell Octoprint to print, Cura is no longer controlling the Printer.
Really no need for two instances of any Cura with OctoPrint, Unless Cura was controlling the Print.

So open the Model, slice the model, connect to OctoPrint, send sliced model to Octoprint and continue to Next Printer.
When complete close Cura and continue with normal work, Then you can monitor prints with any device Web Browser.

I wanted to Store the Two API Keys to keep from continuously finding the keys and reloading them in Cura.
Electronics Technician / Computer Programmer

User avatar
LePaul
Reactions:
Posts: 3304
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker 2+, FT-5, CR-10, CR-10S, Tevo Tornado
Contact:

Re: Cura 4.0 Beta

Post by LePaul » January 9th, 2019, 1:37 pm

I'm just so used to exporting from Cura, or Simplify3D, then uploading.

I just make a directory on my computer "Octoprint for FT-5" or insert another printer name :)

User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 636
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Cura 4.0 Beta

Post by Roberts_Clif » January 9th, 2019, 8:35 pm

I do the same I have a folder on my D:drive called G-Code with the 3D Printers names folders inside where I store the G-Code.

I have fixed both printers to work with the same G-Code so only one folder is currently being used called "Both".
Electronics Technician / Computer Programmer

Post Reply

Return to “Cura”