UM2 and IRobertI feeder - filament snaps behind bearing

Discussions concerning the Ultimaker 2 / Ultimaker 2+ series of printers, including the Ultimaker 2 Go
Post Reply
reibuehl
Reactions:
Posts: 487
Joined: February 9th, 2016, 9:56 am
Location: Stuttgart, Germany
3D Printer(s): Ultimaker 2

UM2 and IRobertI feeder - filament snaps behind bearing

Post by reibuehl » October 7th, 2019, 12:02 pm

Hi all,

I use IRobertI's feeder (https://www.youmagine.com/designs/alter ... ersion-two) now for many years but recently experience an annoying issue: Suddenly, sometimes after a few layers, sometimes very far in the print, the filament snaps behind the bearing in the feeder and then can't be moved anymore. This seems to happen more frequently after I change filament but that might be unrelated.

I already printed new feeder parts and replaced the bearing but nothing seems to help.

Has anybody that uses this feeder - or any other feeder - experienced a similar issue? How could I fix this?

Reiner
Reiner.

User avatar
LePaul
Reactions:
Posts: 3416
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): UM2+,CR-10S (x2),Tevo Tornado,FT-i3/FT-5/FT-6...
Contact:

Re: UM2 and IRobertI feeder - filament snaps behind bearing

Post by LePaul » October 11th, 2019, 10:57 am

How annoying

I didn't go that route, i did the [expensive] UM2+ extruder upgrade. That's worked very well.

reibuehl
Reactions:
Posts: 487
Joined: February 9th, 2016, 9:56 am
Location: Stuttgart, Germany
3D Printer(s): Ultimaker 2

Re: UM2 and IRobertI feeder - filament snaps behind bearing

Post by reibuehl » October 11th, 2019, 11:12 am

I don't want to go that route for two reasons - I already have the Olsson Block and I have the second extruder populated, so I would need to replace the feeder and the feeder motor there too I guess.
Reiner.

Post Reply

Return to “Ultimaker 2 / Ultimaker 2+ / Extended & Go”