My prints lean forward!

Discussion of the Ultimaker Original and Ultimaker Original + (kit and pre-assembled) printers
User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

My prints lean forward!

Postby LePaul » May 11th, 2016, 9:02 am

Anyone else ever run into this?

Someone at UM said to check the Y motor pulley, the set screw could be loose

Thankfully it's easy enough to get to...unscrew motor and untangle from belt.

I just HOPE that's the fix.

User avatar
Neotko
Posts: 997
Joined: February 7th, 2016, 7:02 pm
Location: Madrid
3D Printer(s): UMO+ x2.5
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Neotko » May 11th, 2016, 9:11 am

Mark the pulley/shaft. Print something very fast. Then check the marks to see the culprit.

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » May 11th, 2016, 9:13 am

Ah good pro tip...see if we have some slippage

I'll be curious if the set screw is loose at all. How tight should the belt me? I can move it about a half inch so it isn't super tight

User avatar
Amedee
Posts: 599
Joined: February 15th, 2016, 11:10 am
Location: Brussels, Belgium
3D Printer(s): UMO / UMO+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Amedee » May 11th, 2016, 9:42 am

It looks to me as well as pulley slippage...
Phil.

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » May 11th, 2016, 10:19 pm

Well I found the pulley to be perfectly fine...the belt could be tighter...so I pushed down on the stepper as far down as it'll go and the belt feels tighter. Test print under way!

User avatar
Neotko
Posts: 997
Joined: February 7th, 2016, 7:02 pm
Location: Madrid
3D Printer(s): UMO+ x2.5
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Neotko » May 12th, 2016, 2:44 am


User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » May 12th, 2016, 10:30 am

Test print came out great...so it looks like the belt was too loose. I really cranked hard on the pulley/set screw and it moved slightly...so hard to say if that did much

Putting the stand offs back in on the far side of the motor wasn't much fun, I think the UMO+ uses something different

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » July 11th, 2016, 1:33 pm

Well replaced the motor pulley with a 2-set-screw version

Maybe the other pulley, attached to the rod, needs a major twisting

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » July 11th, 2016, 10:16 pm

I've used an allen wrench to tighten every Y axis pulley. They all took some tightening but none were obviously loose.

I also tightened the belt again

Doing a test print now

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » July 11th, 2016, 10:37 pm

Well no more leaning

But wow. So many blobs

235c with low fan and 45 mm/sec

nGen filament. Yikes. Looks awful

image.jpeg

User avatar
Neotko
Posts: 997
Joined: February 7th, 2016, 7:02 pm
Location: Madrid
3D Printer(s): UMO+ x2.5
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Neotko » July 12th, 2016, 2:34 am

Ptfe coupler? Still the same?

User avatar
Amedee
Posts: 599
Joined: February 15th, 2016, 11:10 am
Location: Brussels, Belgium
3D Printer(s): UMO / UMO+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Amedee » July 12th, 2016, 6:43 am

Neotko wrote:Ptfe coupler? Still the same?

You beat me on this...
Phil.

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » July 12th, 2016, 9:01 am

Now wait...when I thought about replacing it, the opinion was to leave it alone? :)

And keep in mind this is nGen, not PLA, so my thought was bad settings for the filament

Now I still have a bag of print head parts from the dual extruder option. Or..should I be using a newer version to replace it?

User avatar
Neotko
Posts: 997
Joined: February 7th, 2016, 7:02 pm
Location: Madrid
3D Printer(s): UMO+ x2.5
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby Neotko » July 12th, 2016, 9:32 am

Get the spare one, test all works. And if you ever install the dual, buy one.

User avatar
LePaul
Posts: 2204
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: My prints lean forward!

Postby LePaul » July 12th, 2016, 9:42 am

Ok, I'll have to dig up the manual to properly dismantle and install it


Return to “Ultimaker Original & Ultimaker Original +”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests