Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Discussion of Ultimaker's open-source Cura software
User avatar
LePaul
Posts: 2203
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby LePaul » December 8th, 2016, 3:54 pm

big-bang-theory-funny-killing-meme-Favim.com-2085914.jpg

User avatar
Izzy
Posts: 507
Joined: February 12th, 2016, 2:29 am
Location: England
3D Printer(s): Ultimaker 2

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby Izzy » December 8th, 2016, 5:03 pm

Missed! :-D
My mind is too small to be accurately targeted :lol:
:shock: :-(
Izzy.

PeggyB
Posts: 72
Joined: February 24th, 2016, 6:10 am
3D Printer(s): UMOriginal - UM2Go

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby PeggyB » December 11th, 2016, 5:41 am

would it help if you upped the 'skirt/brim minimum length'? it is now set to 250 mm

User avatar
LePaul
Posts: 2203
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker Original HBK, Ultimaker 2+
Contact:

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby LePaul » December 11th, 2016, 5:02 pm

Actually that's the default value I use.
It doesn't help

User avatar
nilrog
Posts: 268
Joined: February 24th, 2016, 4:48 pm
3D Printer(s): UMO+

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby nilrog » March 10th, 2017, 2:19 am

Late to the party... :P
FYI I have this issue on my UMO+ also. If I start a new print after the first one then I always need to manually prime the nozzle otherwise the first layer will be crap :(

reibuehl
Posts: 371
Joined: February 9th, 2016, 9:56 am
Location: Stuttgart, Germany
3D Printer(s): Ultimaker 2

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby reibuehl » March 10th, 2017, 2:54 am

Are you using stock firmware or an alternative?
Reiner.

User avatar
nilrog
Posts: 268
Joined: February 24th, 2016, 4:48 pm
3D Printer(s): UMO+

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby nilrog » March 10th, 2017, 3:58 am

I'm running Amedee's firmware since I need features not present in the stock firmware.

Looking at the start/end codes in Cura 15.04 I think the issue is there...at the end it retracts 6mm...but the start only extrudes 3mm. Will play with that and see if I can fix the issue.

Cura 2.4 seems to be better...it retracts 6mm...and extrudes 6mm...so apart from any filament that might have oozed out of the nozzle it should not need any manual priming...at least it should not take that long before the filament comes out again. But I have not used 2.4 so much as I don't like all the speed tweaks it uses and I have not had time to sit down and adjust it to my liking yet.

Anyway...for me it's no biggie...I am already used to manually prime before printing :P and with the stock extruder on the UMO+ it is soo easy to do :)

reibuehl
Posts: 371
Joined: February 9th, 2016, 9:56 am
Location: Stuttgart, Germany
3D Printer(s): Ultimaker 2

Re: Second prints on Ultimaker 2 require more priming

Postby reibuehl » March 10th, 2017, 4:08 am

I use Tinkergnome firmware on my UM2 and I saw when trying to prime manually, that the first time I use the "move material" function, the feeder stepper motor does not move. Only if I unselect the move mode and reselect it again, the feeder starts. I was wondering if this is also what happens when starting a print, e.g. that the first feeder motor "turn-on" command gets somehow swallowed. Forgive my un-scientific expressions here :-)
Maybe I should create a video of it...
Reiner.


Return to “Cura”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests